My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Thursday, July 23, 2009

Sabah day 2 part 1...

continued from this part...

pagi tuh mmg bgn awal yang amat la...mana taknya, kol 5 pg masing2 dah celik mata dah...lgpn kat sabah nie dalam kol 6 dah cerah dah macam kol 7 kat semenanjung...

and for sure excited nak g kundasang!!


sementara dok tunggu zati wat breakfast, moh la kita belek2 dulu apa yang patut...belek bukan sebarang belek ye...belek tmpt penginapan + tempat2 yang best kat kundasang...lgpn i yang incharge g kundasang nie...hehehe


fyi, payment lodge nie included breakfast...tapi bukan breakfast ala2 nasik lemak + bihun segala mak nenek tuh ye...breakfast roti sahaja...jadi la kan roti pun dari tak dok breakfast langsung...huhu


mohla kita cari bas nak g kundasang...haaaa, lagi satu...lodge ktorg nie mmg dekat sgt2 ngan station bas + station taxi + station van...hihihihi

jalan 5 minit dah sampaiiiii...eh, ke tak sampai 5 minit?lebih kurang cenggitu laaaa...


ktorg ingatkan naik bas...sbb tauke lodge tuh cakap shuttle bas...rupe2nya bas tue adalah van...abis tue van dorg panggil apa plak ek??


muka-muka kegembiraan nak tgk mount kinabalu!!

sebuah van nie leh la muat dalam 11 org...


dah naik tue, pe lagi kan?bayau sajork...sorg RM15...nak sampai kundasang nie memakan masa selama 2 jam...



bosan2 2 jam dok dalam van, meh la kita posing2...sebelum sampai kundasang, kita akan lalui ranau, tamparuli...lagi pe ye?acik lupo la...=P

pastu jalan nak g kundasang nie bengkang bengkok macam nak g cameron highlands tuh...tapi jalan nak g cameron tuh lagik careeeee la...


nie la note yang aku dok belek2 pg tadik...nampak tak apa yang aku tulis?ha, besau2 la mata u ols tuh...siap ada price hotel skalik...hohohoho


bung bang bung bang dok dalam van, kami tiba di tempat penginapan kami...Kinabalu Rose Cabin!!


huiii, view dia dari hotel nie mmg cantekkkkkkkkkkk!!aku rasa kalau dari hotel lain, tak dapat kot view cenggini...hehehe

tuh yang kabus2 tuh gunung kinabalau la!!


kita posing2 dulu sebelum check in hotel...yahoooooooooo best2!


aku yang menjalankan tugas untuk meng-check in...lalalala

masa sampai kat counter check in nie tgk2 mak aiiiiiiiii, byknya beg2...acik lupo la nak snap beg2 tuh la...rupe2nya beg2 mat saleh g daki gunung...yela, tak kan dorg nak angkut segala mak nenek panjat gunung lak kan...harus la tinggal saki baki yang ado...


bilik we ols...ok, satisfied!

1 single bed n 1 queen bed...


mount kinabalu betol2 belakang hotel we ols!!

sukeeeeeeeeeeeee =)


cantekkkkkkkkkkk kan?


berlatar belakang mount kinabalu...hip hip hurrey!!


dah letak segala barang, meh la kita terjah tempat2 yang ada kat kundasang nie...



hahahaha penantian yang sia-sia...apakah??nan ado taxi + van yang kosong tak dok penumpang bila lalu depan kami...semuanya penuh ngan mat2 saleh!


terossssss menanti...kot2 ada taxi yang sudi ambil kami...hukhukhuk


tunggu punya tunggu, tahan punya tahan, nan adooooooooo...so tak kan ktorg nak buang masa teros menunggu plak kan?marilah kita jalan-jalan sampai ke tempat yang ingin dituju...

jauh oh kitorg jalan2 nie...sebab kitorg nak g kinabalu park...


jalan lenggang mak minah, tetibe ada kete yang berhenti...mula2 mmg cuak gak la nak naik...sbb tgk driver dia lelaki kot...mana tau orang jahat ke kan...hehehe tapi pas ada pompuan2 dalam kete tuh siap pakai tudung yang ajak we ols, tros ktorg ckp ok!!

masing2 muka happy dapat tompang kete!!!


kegembiraan yang dak dapat dibendung...hahaha

seronok tak terkira ok dapat naik kete free...tQ bros n akak2 =)


sampaila ke tempat yang dituju...kinabalu park!~


fees masuk kinabalu park nie RM3 seorg...tapi tix masuk sini u ols jgn buang plak...sbb tix nie buleh diguna pakai bila u ols nak masuk hot spring nanti...

uii, sempat lagik ko nak nengok bang oiii...


peta dalam kinabalu park...


sejarah pendakian gunung kinabalu...


pintu nak masuk mount kinabalu...


we wish we can climb mount kinabalu someday...InsyaAllah

aku nak sgt2 panjat gunung nie tapi bila pikir 2-3 kali cam takut gak la...sbb aku penah panjat gunung datok, rembau dulu pun aku dah tercungap2 penat...huhu maybe kena byk training lagik kot...


trek nak daki gunung...


bukak la pintu nieeeee...kami nak panjat gak...hiks!


kita leh main2 + amik gambar kat sini je...mana boleh masuk trek daki gunung tuh wei...

eEeEe geram sungguh aku tgk binatang nie...pe ntah nama binatang nie...tupai ke??


diapit oleh adek bradek mat saleh...bagus noooooo...jalan berdua je...adek badek lak tuh...


oh ya...kan tadi kitorg nak sampai kinabalu park nie ktorg jalan kaki + tompang kete orang kan...pastu bila ktorg dah masuk area kinabalu park nie, baru kitorg terpikir...oh my god!!jauhnya ktorg nak jalan kaki g sini...

whattttttt??apa kitorg nak buat nie??jalan kaki??jauhhhhhhh + tak nak buang masa...sewa kete??discuss punya discuss, mohla kita sewa kete...sebuah kete RM180 dan driver tuh akan bawak ke mana sahaja tempat yang we ols nak pg kat area kundasang nie...tapi untuk ari tue sahaja la ye...masa nie baru menyesal yang amat ok!nape la we ols tak sewa sebuah kete dari kota kinabalu lagik...ada brader tuh siap ckp lagi murah kot kalau ktorg sewa dari KK...rugi rugi...


dah ada driver pe lagik kan, jom masuk botanical garden!


cejukkkkkkk...



nak masuk botanical garden nie kena bayau RM4 untuk malaysian people...tapi untuk mat saleh harga lain2 ye...u ols sokong tak dorg kenakan charge lain2 untuk malysian people n non malaysian people??aku sokong sgt2 sebabnya kalau charge harga sama, murahhhhhhh la wei bg dorg...kita g negara dorg pun kena bayar RM50 - RM100 untuk masuk tempat2 dorg...nie kalau kat negara kita dorg kena bayar dalam RM3-RM5, lemak laaaaaaaaa...

huiii, zati sgt2 bermurah ati nak bayar utk couple mat saleh nie...eh2, hubby dia lari lak bila aku tala camera aku kat dorg...


orang lain dok tgk flora, ktorg dok main air terjun lak...hahahaha


tgkkkkk...ciap berposing2 bagai...mat2 saleh punyala dok telek belek setiap inci pokok yang ado, ktorg tgk ckit2 tros blah...hahahaha


byk2 pokok, nie je la yang menarik perhatian aku...motip??kaler pink u olssssss...


periuk kera...eEeEe berani lak kawan2 aku dok pegang...aku takutttttt...kot2 la ada racun ke...hiks!


senyum seindah suria...


before balik, singgah la boli apa yang patut...aku tak beli pape pun kat cni...mahal la...


last pix kat area gunung kinabalu...


next we ols meneruskan perjalanan ke tempat ikan, Tagal...best sgt2 tempat tuh!wait for the next entry ya...

hihihi sampai tertidur kawan2 aku masa on da way nak g Tagal...sbb tempat dia jauh ckit la dari kinabalu park nie...



10 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

bestnyer kat mount kinabalu tue nyek...mama akak pegi dlu siap segala mcm pokok bunga kat c2 dia nak petik...siap bawak blik pokok orkid lagi.mentang2 lah ada orang kenal..akak nak g jugakkkkkkkkkkkk

eddie dewanaga said...

susah juga kat sana kalau takde transport eh..??

khaLifah feDi said...

wah best3.....................ekk? tataw nk ckp ape..yg ptg kf jeles nie emm.=)

nURmALa mAZLan said...

ye...
akak setuju kalau kat org luar kita charge harga lain.. aritu akak gi langkawi pon.. naik cable car, kalau malaysian RM15, kalau org luar RM30..setgh harga tu

atty's said...

salam kojah ..syioknya ..tgk gambo2..cam ade kat sana ha..

kty pun setuju..kalo harga dikenakan berlainan..

Dee said...

akak ingat ko dh x apdet psl sabah..xpe slow2..hehehe..akak setuju rega lain2..wei..korang siap tahan keta tepi jalan..giler adventure..syabas!!

lily lotus said...

seronoknya korang! bilalah akak nak sampai sana

[z@ck] said...

gila best ur vacation..
adventurous gila..
=)

ikiqzana said...

cantik le permandangan kt situ... suker negok.. seronok kn pegi sana..

kojah said...

dear purple,
cepat g kakkkkkk...ajak hubby akak...hehe

dear eddie,
mmg susah sgt2 bro...better sewa kete dr KK...

dear kf,
pe lg bro...g laaaaaaa...

dear nurmala,
lgpn mat2saleh kan kayo rayo...

dear atty,
g la kak bercuti sana...mmg best

dear dee,
mana buleh tak update kak...mesti update gak cuma lmbt jerk...hihi

dear lily
g la kak...ajak hubby akak...hihi

dear zack,
mmg best sesgt...yela, bercuti ngan family best cara lain, bercuti ngan kengkwn best tang lain...

dear zana,
mmg best sesgttttttt kak...=)

Page number