My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Wednesday, December 16, 2009

First tutorial: Backup blog...

owhh gigih tau nak buat tutorial padahal aku nih tak ada la cekap tara mana punnn...aku pun belajar jugak nak buat tutorial nie yeee...

first ko kena la register dulu kat memana blog yang ko nak...aku prefer yang nie la => http://wordpress.com/

kekdahnya samo yooo...tuh blog jugakkk...

dah siap register, terpampang la dashboard nyaaaa...

godek godek la kalau ko nak godekkk...(click gambar untuk image yang lebih besar)


pastu ko nampak tak tools kat sidebar kiri dashboard tuuuu?? (click gambar untuk image yang lebih besar)

ko click saje tang import...


akan keluar paparan ini...ko click tang blogger pulakkk...(click gambar untuk image yang lebih besar)

pastu next next sajeeee...


lastly ko click importing( ke continue eh?) kat the magic button blah kanan tuuuu...dia automatic akan copy segala entries ko kat blogspot...(click gambar untuk image yang lebih besar)

haa gituuuu...siap sudahhhhh...

selamat ber backup u olssssss =D


*credit to vp n ceeramoon...


8 comments:

Eazy Izzuddin said...

ooo gitu...
thanks
xD

[z@ck] said...

ko nk tukar wordpress plak ke

rasp said...

elok gak kan buat backup nie....
thx ek sis!

Ieda the Rainbow Princess said...

Assalamu'alaikum..Salam Ukhwah ye.. :)
Mekasih singgah Blog Ieda..
Nk panggil ape nie ekk?
Cik Kojah ye?
Nie backup utk wordpress kn?
Nnt Cik Kojah nk tukar ke blogspot nie ke wordpress,ya..?Wahhh..best nie..Dkt Wordpress kn buley buat mcm2,kn.. :)

p/s: Meh la kasi komen cnie,idea or pendapat before 18 December! :)->http://ieda2009.blogspot.com/2009/12/bantu-saya-ubah-blog-saya.html

kojah said...

dear eazy,
welcome =)

dear zack,
xda lah dear...nie cuma backup jerk...kot2 ada pape ngan blogspot aku nie...

dear rasp,
mmg elokk kan...mana tahu blogspot kita ada pape...baik selamatkn b4 terlmbt...huhu

dear ieda,
wslm...hye akakk...panggil kojah jerk...tp cik kojah pn bleh...hihi a'ah nie backup kt wordpress..xplan lagik nk tukar sana...sbb wordpress tue backup jerk kot2 ada pape terjadi kt blogspot niee...ok, nnti sy singgah link tuee...thanx

catz said...

hi kojah,'
thanks for sharing..
:)

catz said...

hi kojah,'
thanks for sharing..
:)

kojah said...

dear catz,
u r welcome sis...so akak dh buat backup la yerk...

Page number