My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Thursday, July 16, 2009

Sabah day 1...

Ok2...let's start cite sal Sabah nie ye...mula2 mmg malas yg amat la nak wat entry nie...yela, gambar beratus nak ke beribu...nak edit lagik...nak tunggu pix dari buddy aku lagik...pastu ngan bersemangat nak masuk new sem lagik...adoyaiiii!~

tapi tak pe tak pe, demi u ols, ku gagahi jua...chewahhhh

journey aku dimulakan dgn bgn pagi kol 5 wei...mana taknya, aku follow mak aku g keje...so sekali harung la kan...terima kasih mak tlg anta anakmu ini =)

mak aku g punch card dulu then tros anta aku...mula2 mmg awal gila la aku sampai airport...alih2 mak aku nak breakfast sama2...tapi aku mmg tak berselera langsung nak makan...cam kenyang pun ado...hurm, mayb excited sgt nak berjalan punya pasal...hahaha


pas breakfast tros shoot g airport...zati pun dah sampai masa nie...tup tap dapat kol dari kema yang dia still on da way dari umah...mak aiii!!sempat ke nie??kema lak tak bawak hp...tuh pun dia call aku pakai public...aku mmg dah masak benar ngan perangai si kema nih...berapa juta kali ntah hp dia tertinggal...tapi nasib dia mmg sentiasa baik...hp dia akan dpt blk pastu...ada sekali tuh siap leh tertinggal kat restaurant kat midvalley nun...

tunggu punya tunggu...ati masing2 dah berdebar nih weh...asyik2 aku tny zati, sempat ke kema nih??pastu zati lak tny aku, sempat ke kema nih??dalam kol 11 lbh cenggitu, kema kol aku lg...pakai public gak...inform that yg dia dh ada kt kl central...nak tak nak aku suro dia amik cab g airport...kalau tak mmg confirm tak sempat...so melayang la RM80...tapi duwet cab tuh ktorg masing2 tlg bayar...kesian lak kat dia kan...


masa nie jam dah kol 12....so aku g check in dulu ngan zati...

fuhhhhh mmg nasib we ols betol lah...tetibe system computer kat lcct tuh down...so dorg tak leh nak proceed ngan check in nie...so ktorg kena tunggu dalam 1/2 jam...aku ngan zati lak harus la bergumbiraaaa...siap doa mintak2 flight delay lagik...muahahahaha


dah abis aku check in segala, dalam kol 12.30 kema pun sampai...counter pun still bukak lagik...sib baikkkkk...kema ckp, driver taxi kemain bawak laju giler...hahaha


so ktorg bertiga la org last yang naik flight...sampai ada org annouce la sebut nama we ols...hikhikhik

lambat2 pun sempat lagik ok nak bergambar...

from left: kema, saye, zati...



alhamdulillah...dapat gak ktorg bertiga g holiday...kalau tak ada si kema nie, harus la aku ngan zati pun tak pg...sbbnya kema la segala-galanya...hiks!


huiii, byk seats yang kosong...depan sebelah kosongggg...aku pe lagi kan?tukar2 tempat duduk la...huhu


kema - lasagna...sedappppppppp wei!


zati - maggi + mee pe ntah...maggi gak sedappppppp...hoho


kojah - nasi ayam...so so sajork...


nie mmg lapar tol2 la aku...mana taknya, aku mmg tak makan pape lg...



aku suka sgt2 view dari flight...


nie percutian aku yang keempat bersama rakan2...best mmg best la cuma aku agak terkilan bila insiden2 di luar jangkaan aku yg berlaku sebelum2 nie...ah, malas nak pikir!u got what i mean?

tapi semua vacation trip aku nie pakai duwet aku sendiri ye...makpak aku cuma bg duwet poket ckit je...tue pun aku rasa cukup untuk sehari aku makan...hehehe mana boleh bg byk2...kang jeles lak adek badek aku yg lain...dorg mana boleh...jeles memanjangggg =P even duwet flight nie pun aku bayar gak...eh2, kira aku bayar la kan sbb abah aku tak bg duwet blaja untuk seminggu...so kiranya duwet blaja tue duwet flight aku la...ada paham?

tapi last2 day trip kali nie aku terpaksa pinjam duwet ckit ngan parents aku...duwet tak cukup wei...over budget!hahahahaha tue next entry aku cite details k...


kol 3 lbh ktorg dah sampai airport kota kinabalu...mmg sonok sgt2 la...mana ada bercuti tak seronok kan?

masa kat airport nie ramai gak yang pakai mask...H1NI1 nyer pasal...tapi ktorg bertiga relax plak tak pakai...huhuhuhu


disebabkn kema x-sabahan, so dia ada ramai kawan2 org sabah...pe lagi kan?harusss la contact2 sana sini...hehehe

then ada la kawan kema yang offer nak amikkan ktorg kat airport...bagusssss, jimat belanja...hiks!



kawan kema, kak asha bawak ktorg g tempat tido ala2 backpackers nyer style...motip?murahhhhhh la u ols...tak kan ktorg nak amik hotel 5 star lak kan...huhu tapi dalam murah2 pun bila ktorg kira balik, abis beratus gak la untuk penginapan we ols sahaja...

huiii, mmg tak sesuaiii tol aku bawak beg trolley tuh...bak kata kema n zati, aku macam nak g bercuti ala2 sopan gitu...boleh?muahahahaha patutnya aku kena bawak beg ala2 backpackers gak macam si zati tuhhhh...


cari2 terjumpa la lodge yang kitorg idam2kan...mmg bestttttt u ols...view dia sgtla best...sejukkkk je...dia ada dalam 6 buah bilik tak silap...tapi satu bilik tuh leh muat ramai2...macam ada 1 bilik tuh, leh muat 4 org, ada leh muat 6 org...ikot pe yg kita request la...


view belakang bilik...cejukkkkkk je tempat nie...pastu leh tgk pokok2 yg menghijau...lapang dada aku bila tgk...bak kata mmg best la!!


bath mandi yang kongsi ramai2...fyi, lodge nie bukan untuk org2 Sabah ye...hehehe means dia tak bagi orang2 Sabah tue sendiri untuk check in lodge nie...dia bg untuk tourist2 sahaja...yela, nak elakkan maksiat kan...bagussssss!


berkenan ngan lodge nie tros zati wat payment...hurmmm, lagi satu boss lodge nie peramah yg amat...siap bg suggestion kat ktorg memana tempat yg we ols wajib pg...we likeeeeeee =)

ohhh, lodge nie nama dia Travellers Light...area lodge nie mmg area backpackers nyer tempat...pastu dekat ngan balai polis kota kinabalu...pix luar lodge nie aku lupe nak snap la...


bilik we ols...1 double decker, 2 katil single...dah leh dapat 1 katil free...hoho


dah check in segala, masuk2 bilik landing jap pastu tros siap2 nak g makan...kak asha ( kawan kema) dtg amik we ols kat lodge...sukeeeeeeeee =)


sementera tunggu kak asha dtg amik, mehla kita berposing bagai...haha pakai self timer nih wehhh...

tue baju pink tuh boss lodge nie la...with her husband n son...


pastu g amik kawan kema lg sorg plak, kak idah...


kak idah n kema...kak idah tuh mmg purely org Sabah...kg kat sandakan...sandakan?nexttttttt...hihihihi


gambar mcm tunggang terbalik lak kan...tetibe gambar atas nie gambar tgh nak makan...hoho

dorg bawak ktorg g makan kat sini...Grace Point Kota Kinabalu...dia ada byk2 gerai oh...pastu korg pilih la gerai pe yg korg nak...eh2, jgn pilih gerai...pilih la makanan pe yg korg nak...then makanan tue dorg akan dtg anta kat meja u ols...tak payah nak tunggu2 kat gerai tuh...


nie satu-satunya gerai yang ada makanan orang Sabah...tapi aku tak order makanan kat sini pun...macam tak menarik perhatian aku lak...hehehe

yang dalam pinggan kawan aku pegang tuh bambangan namanyer...rasa dia masam yang amatttt!


aku makan cantonese keow teoy + sotong kangkung...tapi sotong kangkung tuh tak sodappppppp...kat seremban gak yang sodap...tapi kalau kat penang lagi2 sodap la!yang lain semua makanan Sabah nyer style...

yang tgh2 sebelah sotong kangkung tuh makanan Sabah gak...hinava namanya...yang nie sedap ckit la...rasa cam kerabu2 gitu...


pe ntah yang zati beria dok cakap tuhhh...hihihi


gambar bertiga harussssss ada noks...


kenyang2 makan jomla kita lawat toilet...hiks!tapi toilet dia mmg bestttttttt la u ols...eh2, toilet kat sini je yang best...tompat lain tak best...



pastu marilah kita mengukir kenangan yang ado...bukan kenangan untuk aku ye...terjah universiti malaysia sabah...tapi masa ktorg datang nie dah malam...so mmg tak best sgt2 la...tak leh tgk view yang cecantik...teringat lak masa aku form 4 dulu masa aku dtg Sabah ngan family, ktorg masuk ums nih...mmg cantikkkkkkkkkkkk la view dia...sbb ums nie btol2 tepi laut...rugi la kalau u ols dtg Sabah tapi u ols tak masuk jenguk ums nihhh...

eh2, ums kan menang landskap universiti tercantik...


gambar masjid n depan dewan canselori ums...

tapi mcm membazir plak ums nih...sbb setiap sudut ada lampu...lampu pasang banyak2 lak tuhhh....


dah abis round satu ums, kak asha + kak idah anta ktorg balik lodge...masa tuh ada la dalam kol 9 lbh...awal lagikkk kan...tak kan ktorg nak tido lak...harus la jalan2 tgk orang...

hurmmm, kat Sabah nie mmg cepat siang n malam u ols...kol 6 pg dah start cerah dah...kiranya macam dorg awal satu jam ngan semenanjung...


dah penat2 tgk orang, mehla kita beli jajan kat 7e...kedai2 lain dah tutup yeee...padahal bg aku malam masih cerah...hiks!


ktorg je kot yang jalan2 malam tuh...mmg ada ramai gak yang tgk2 we ols...mungkin pelik pompuan jalan malam2 kan...tapi tak best la kalau ktorg tido je kat lodge tuhhh...baik tak payah g holiday...huhuhu

dalam pada ktorg jalan2 nih, ktorg tetap berhati2 gak...tempat org kan...mana tau pape nak terjadi...kak asha n kak idah ada pesan byk kali gak la...take care always!sebabnya mmg banyak case kat Sabah nie...tapi yang pembuat case tuh bkn org2 Sabah sendiri tapi org2 .......alah, sama ngan tempat kita gak la...mesti korg leh agak org apa kan?

*ari yang mendebarkan bila tunggu si kema sampai airport...then, Travellers Light ( backpackers lodge) mmg bestttt...aku suggest kat u ols....sebarang pertanyaan, email aku kat zif_1006@yahoo.com...

to be continued...



16 comments:

neezareef said...

wuiiiii...kemain kojah di sabah

Dee said...

akak x gi umslah aritu..maleh..hehehe..

Shafie said...

oho..sabah tmpt ija :P

entry ni seronok lyn gmbr mknn..ekeke.

plus byk gmbr kojah posing.huhu..cewah :D

eddie dewanaga said...

the complete first part of...

The Amazing Journey of Kojah & Friends.



nice job!

sue's blog said...

a'ah sokong tue..kalu g holiday mesti jalan2 gitu..wt pe tdo kt hotel..xholiday nama nye tue..:p

prebetsabu said...

fuuhh panjang n3..

mmg syok g sabah..

tp makanan dia takde kick la bg aku.. mcm tawar2 gitu..hihi

atty's said...

issh..berdebar2 hati ku membaca ..disaat kema ..nyaris kena tinggal flight..

arnirina said...

aduuhh..kema2..hehee..

khaLifah feDi said...

owh nnti aku minta guide dr ko ea kojah coz next year aku mmg nk turun sabah gak ok !!!

JIVEBUMZ said...

bestnye kojah g sabah
jauh perjalanan luas pandangan..
bila nak merasa g sabah nie??? huhuhu

[z@ck] said...

makanan kat sabah sedap x?

lily lotus said...

wahhh! kenyang tgk pics!

DilOt said...

huhu..xpenah gi sabah.....:D

kojah said...

dear neezareef,
cuti2 mesia kak =)

dear Dee,
handbag duyun2 kan kak...hehe

dear shafie,
ada bykkkk lg gmbar...

dear eddie,
tQ bro...tunggu next entry ya...

dear sue,
btol2...even malam kena merayap gak...huhu

dear prebetsabu.
betol sgt2 bro...sgt2 tawar...teros mati selera nak makan...

dear atty,
dia mmg cenggitu...haha opsss kema!

dear arnirina,
sy lg waduh2 kak...

dear kf,
bulehhh sgt2...

dear jivebumz,
g la kak...tix flight dah murah...hehe

dear zack,
xsedap...ikan bakar je sedar...makanan dia tawar2 la...

dear lily,
tgk pics dah kenyang kak?hehe

dear dilot,
g la...mmg bestttttt!~

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah menariknyer dapat bercuti nyek..nak g gak la..heheheh

kojah said...

pg la kak...mmg besttttt

Page number