My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Sunday, July 26, 2009

Sabah day 2 part 2...

pas tido nyenyak segala dalam cab tuh, sampai la tompat yang dituju...Tagal!oh ya, Tagal nie tempat ikan...macam fish spa tue la tapiiii ikan-ikan kat Tagal nih lagik bestttt...apakah??besar2, jinak2, banyakkkkk...bak kata mmg besttt la...!!~


posing dulu sebelum kita main2 ngan ikan...pastu tempat dia sungai original tuh wehhh...tak main la kolam bagai tak pun periuk bagai tuh...muahahaha mmg ORIGINAL ye...pelik kan??ktorg pun mmg pelikkk...tny punya tny, dorg cakap dorg jaga kawasan tuh...tak tangkap ikan2 tuh, bg makan ikan2 tuh, so ikan2 tuh pun jadik jinak la...ada pahemmm?


ikan-ikan Kelah yang sgt besttttttt...sukeeeeee =) kitorg memula ingt macam fish spa ala-ala dalam pool ke...upe2nya cenggini...tak menyesal u olsss...berbaloi baloi =P


bila dah sampai ctu, ada la org akan explain mcm mana nak bg ikan2 makan...bukan bg sebarangan ye...kita letak makanan kat tgn, then kita genggam...masuk la tgn dalam air...ikan-ikan tuh akan hisap la makanan-makanan dalam genggaman tgn kita...ajaib kan?tuela realitinyaaaaaa...

owhhh sebelum2 tuh kena la g bayar tix masuk dulu kat counter...RM5 sorg...makanan dia RM1 satu paket...kalau u ols nak mandi separuh badan pun buleh, nak mandi satu badan pun bulehhhh...charge lain2 yeeee...


kema dalam cubaan nak menangkap ikan...nak tangkap ikan betol2 tak dapat la tapi kalau nak pegang@usap badan ikan, mmg dapattt...hoho tak pun umpan ikan2 tuh ngan makanan...hehehehe


zati yang penggeli...kema + aku yang slumberrr...lalalala rugi oh kalau u ols tak try bg makanan kat ikan2 tuh...bukannya dia gigit pun...dia cuma hisap tgn kita jerk...rasa cam aku nak bela je ikan2 nih...gorammmmmmm!~


seronokkkkkkkk sgt bg makanan kat ikan2 tuh...time nih ko nak pegang badan dia ke, nak sentuh2 ke, mmg bulehhhhhhhh...

tuh kat tgn kiri aku tuh makanan ikan la...aku beli 1 paket jerk...mmg tak puas...rasa nak beli lagikkk tapi malas yang amat nak jalan pi beli kat counter dia...


sayangnya aku kat ikan2 nih...apakah??huh, zati sampai ke sudah takmo try...


sib baik zati berani jejak kaki dalam sungai nie...memula dia takut gak tapi pas aku ngan kema dok hasut2 dia, berjaya gak akhirnya...hohoho

masukkan kaki pun jgn kuat2 tau...slow molow jerk...kang takut lak ikan2 tuh =P


dah puas main2 ngan ikan, meh kita tgk bunga terbesar di duniaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

bunga nie terdapat di area2 umah org ye...bukan seperti di taman bunga ke, taman orkid ke seperti yang kami fikirkan...ewah!even aku penah g sabah n sarawak tapi aku tak berkesempatan tgk bunga nih lagikkk...pastu bunga nie ikot nasib penduduk2 tempatan la...kalau tanah dorg tumbuh bunga nie, dorg buat la business...then orang akan dtg tgkkk...tapi dorg kena dapat lesen + bayar RM2500 setahun kat kerajaan Sabah sebab dorg ada bunga nie..jgn ingt dorg bela bunga nie ikot ske ati dorg je tau...

*Kema ngah tulis nama ngan brapa org yang nak tgk...


huiii, mencabar gak la nak tgk bunga nie...masuk hutan, lintas sungai, masuk hutan balik, baru dapat tgkkkk...tak ada la jauh pun sebenarnya...hehehe jalan kaki ada la dalam 200 meter...

tuh anak dia 2 org guide ktorg tgk bunga nie...mak pak eh dok relax sajo...


tadaaaaaaaaaa!!bunga RAFFLESIA...besarrrrrrrrrrr gile...ada la cam sebijik tayar kereta...eh2, sebijik ke sebuah??

ha lupeee lak...sorg kena bayar RM2O...mahal kan?tapi worth it la!!ada akak tue bayar RM10 jerk...dia pun g Sabah sama ngan i gak...cuma kat Labuan baru ktorg bercemolot...aterr aku gerak g Sabah awal ckit...uiii, entry Labuan bila aku nak kuar nih??nie baru entry ari yang kedua...hohoho


nie bunga yang baru2 nak tumbuh...fyi, bunga rafflesia nie amik masa selama 9 BULAN untuk tumbuh kembang semangkuk yer...punyalaaaaaaa lama...macam org mengandung lak...pastu masa bunga nie baru nak tumbuh, bunga nie sgt2 sensitif ye...kalau terkena ckit pun dah mati...

eh2, mesti u ols pelik kan sape yang explain segala mak nenek bagai kat we ols...tak kan budak kecik 2 org yang guide ktorg kotttt...agak2 sape??




Subhanallah...haaaa, lagi satu...bunga nie cuma bertahan 4-5 hari sajork untuk hidup...kejap je kan?tuh la kalau u ols dtg Sabah@Sarawak, tak semestinya u ols boleh tgk bunga nie...dia ada musim2 dia...bukan ari2 ado...aterrr nak tumbuh mekar pun makan masa 9 bulan wei!


bunga yang dah mati...buroks lak kan...

ha, agak2 sape yang explain??bapaknya dtg explain kat ktorg...apakah??tuh la...ktorg lama sgt dok telek belek bunga kat utan nih, harus bapaknya dtg mengekorrrr...kot2 la ktorg g kaco bunga tuh ke kan...bunga tue very da mengades tau!pegang ckit pun dah mati...alololo


huiiii, mmg aku merayu abis2an la nak tangkap gambar cenggini...duliksssssssss!mana boleh sebenarnya u ols...tuh nampak tak tali atas tuh?dia ciap pagar kottttttt...yela, dorg takut kat kawasan tue ada akar2 bunga nie yang baru nak tumbuh...kalau org pijak mati laaa...

tapi aku dah pijak tuh camno??hahahahaha bukan aku je tangkap gambau cenggini, kema ngan zati pun sama tau...hiks!


pas dah puas tgk bunga rafflesia, meh kita terjah hot spring pulaaaaaa...

masa nih ada la dalam kol 3 lbh...yg penting ktorg tak makan lagi ok...mcm mana ktorg nak makan?nak kejar masa wei...byk tempat tutup kol 4...kalau ktorg singgah mkn, confirm tak sempat punyoo...nie pun sib baik breakfast dah makan roti kan...tapi still laparrrr...tuh yang berplastik bagai tgn aku tuh...dalam plastik tuh ada kerepek...jadik la wat alas perottt...hehehe


dalam hot spring nie gak ada canopy walk...ok, kita tangguh dulu mandi air panas sebab air panas tue tutup lambat lagi...meh kita kejar canopy walk dulu...canopy walk tue tutup kol 4 oiiii...


daki bukit sejauh 500 meter...duhhhhhhhh, mmg penat sei even tak sampai 1km ponnnn...

tapi nak tak nak, kena kejar masa gakkk...


sampaila ke tompat yang dituju...muka masing2 kepenatan yang amat...lalalala


Welcome to Poring treetop canopy walkway...nak naik canopy walk nie kena bayau RM3...camera pun dia charge gak...sebijik camera RM5...over kan?



orang pun dah tak dok dah...ater ktorg sampai ngam2 kol 4...dah nak tutup pun...tapi ktorg ada mana buleh tutup lagi...customer always right...*ceh,tetibe!*


nampak kan aku galas bag?bag tue ada baju kitorg nak mandi air panas jap lagiiii...


kesengalan ilangkan penat...mmg penat wa cakap sama luuuuuuuu =P

penat penat tapi bestttttttt!~


zati, ko dok watpe tuh??agaknya dok kira berapa la umur pokok nih...korg nak tau dok??

250 tahunnnnnn...tol tak zati?brader tuh ada ckp tapi acik lupo la...note acik pun tertinggal kat hostel nun...masa acik update nie, acik ada kat umah...


Tom tom Jerry...hehehe

*Dah, dia la untuk bulan 1 nanti* ~ yang lain sila abaikan...


tang canopy walk nie, zati plg berani...kema pun berani gaks...aku paling takut...wawaaaaaaaaa!


dah turun canopy walk tue pe lagi, teros cari air panasssssss...tang turun bukit tuh tak payah ckp la, masing2 turun tak nampak kaki...apakah?haha siap nyanyi2 gumbira lagik...nak naik punyalaaa seksa zahir n batin!


turun bukit dari canopy walk, tros nampak kolam air panas...yahooooooo!!

masuk hot spring nie free bagi sesape yang dah pegi kinabalu park...tapi kalau g ari yang sama la ye...


banyak kolam dia...korg pilih la nak kolam yang mana satu...


ktorg pilih kolam nieeeeee...memula kalau ada air dalam kolam tuh, korg kasik la buang dulu...mana tau air wiwi ke kan...huhu then korg bukak la air baru...tapi nak tunggu air baru penuh kolam tuh mmg lambat laaa...


agak2 korg nie janji apa??korg cube teka janji antara kema + zati...tade adiah ye...teka suka suki sahaja...

janji aku ngan kema leh la bgtau u ols...janji tak akan wiwi...buleh??hahahaha

ops, janji kema + zati agak sensored =P *amboi kemain zati ko senyum kan, mentang2 janji nak tutttttttt*


tade la lama bonar kitorg berendam dalam air panas nih...aterr masing2 dah kebulurrr...moh kita balikkkkkkk...

masa nie ada la dalam kol 6...nak pegi dairy farm pun dah tak sempatttt...banyak lagik tak sempat nih...tea farm, man silau, kundasang war memorial...tapi dairy farm tuh mmg cantekkk la...rugi plak ktorg tak g...


ishhh, menyosal aku boli fm kat sini...aku dah agak dah kat KK confirm ada punya...tapi nape ntah aku g beli gak kat cni...dah la mahal lak tuh...sib baik aku beli 2 jerk...hoho


dah malam, baru dapat makan...driver gak yang anta...hikhikhik pas makan tros dia anta we ols balik hotel...

nie masa we ols makan kat kat...mana ek?acik lupo la =P tapi sup dia mmg sedap gilerrr la...bukan sedap sbb we ols lapar tp mmg sedap betol!restaurant dia mmg penuh org n semua org makan sup2 nih...

*dapat tgk mount kinabalu dari hotel sgt2 la best...ngan pengalaman tahan kete org...hiks!then Tagal pun sgt2 la best plus dapat tgk bunga rafflesia secara live!!



9 comments:

khaLifah feDi said...

emm tagal tue ade masuk paper arr hee~

FL said...

ho..ho..ho..

begitu mencabar perjalanan tu...

sedap wehhh kojah jalan2 ..:)

eddie dewanaga said...

ikan kelah adalah ikan yg paling enak beb... orang yg gila mancing sanggup tempuh hutan, turun naik bukit utk dapatkan ikan ini...

*berdasarkan cerita sorang rakan..

ayanuts said...

skenyer kalo dpt jln kt canopy walk tu..

[z@ck] said...

ikan kelah!
sdap x dia ggt2 kaki..
hehe

green apple said...

banyakkan ikannnn. ko tak geli ke letak kaki lam kolam penuh ikan???

erghhhhh!

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wow beshnyer..nie yang xsabar nak g hot spring gak nie...kat perak jerk la tapinyer..huhuhuhuhuhu..

Dee said...

mmg best ar tagal..eh zati tu kira orait..akak ko ni langsung x berani masuk..geli..hihihi..

neezareef said...

klu aku dah geleman nk pegang ikan tu isk isk..tabah sungguh kojah

wah betuah ko dpt jd model raflesia dr yg idup sego smpai yg mati

Page number