My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Monday, January 25, 2010

Sandakan part 4...

lepas frust tengok buaya, kitorang terjah war memorial park pulaaaa...kitorang sememangnya cube sebaik yang mungkin untuk terjah ke setiap destinasi yang ada kat sandakan nih...

ateee nak bercuti bagi la berbaloiii...


hurm disebabkan tak jumpa war memorial sampai buleh tersesat, ternampak pulak tangki air umah oranggg...

eee, macam nih rupanya...bagi aku la kalau dah besar2 camnih mencacatkan pemandangan laaa...yela umah ko dah sedegang cantikkk alih2 ternampak tangki air biru besar alam nih...

spOil laaaaaa...


punyalah pusing2 dok carik tempat, alih2 tempat nie macam sebuah lake garden kalau ditengok dari luaran...

mula2 tuh dah nampak dah war memorial nih tapi tak sangka pulak ini tempatnya...ate mestilah memasing dok pikir war memorial mestilah peninggalan barang zaman berperang...


masuk jangan tak masuk...

kojah: Dah, nie macam tempat orang dating jerk...
cousin: tuh la pasal...

takpe2...kita masuk dalam ckitttt...


barulah jumpa bahan2 purba...ahaksssss!

takut lah jugak kitorang masuk tempat nih...sebab sunyi sepi jerk...tuh pun sib baik ada budak2 sekolah dok lalu lalang...


againnn kereta kebal zaman dulu kottttt...


bila ko jalan ke dalam ckit, ko akan nampak sebuah rumah...

tapi kitorang tak terus terjah la...pOsing itu penting...lalalala

pstttt, cantik tak gambar nih??


bila dah masuk, ko tulis la nama ko kat buku yang disediakannnn...yela, mayb dorang nak tahu kot tourist datang dari negara mana...

yang banyaknya nama mat2 salehhh...huiii, dorang datang awal2 pagi kot...masa kitorang datang nih dalam pukul 12 lebih, sorang mat saleh pun tak dok...yang ada cuma mat hitam...

hurmmm kan aku kata mat saleh bangun awal2 pagi...


baca la sejarah sandakan masa pemerintahan jepun dahuluuuuuu...

ko nak tahu sejarah dorang?yang paling aku ingat, tahun 1945, tawanan perang dikehendaki berkawat sejauh 260km dari Sandakan ke Ranau...

mak aiiii, gilo ke hapa nih...aku kena berjalan baru 2, 3 km dah bising2 dah...hakhakhak

daripada 2500 tawanan perang tuh, 6 orang sajork yang masih hidup kerana mereka sempat melarikan diri...

eeee, takut giler aku tengok gambar2 dorang...cube anda bayangkannnn...lalalalala



dah puas baca hal sejarah, meh kita makan pulakkk...

aku ingat nih nasik ayam...tapi bukan yeee...nasik kuning namanya...


elok plak sebelah kedai makan tue ada kedai chocolate...

apa lagik kan, memasing keluarkan duwettt la...


dah kenyang makan, kitorang terjah bandar sandakannnnn...

nih untungnya drive sendiri tau...ko leh arrange sendiri masa ko...lagipun ko leh gerak sesuka hati ko nak...hihihi

owhhh, nih masjid sandakan yer...


bandar macam biasa la rupa bandar kan...kiri kanan ada orang parking kete...heh!


pastu masa yang ditunggu tunggu...pasar sandakannnnnnn!!

adoyaiii, jenuh betul nak carik pasar sandakan nih...puas tanya orang weiii...kalau war memorial dorang tak tahu leh maapkan lagik, nih pasar pun dorang tak tahuuuuu...

ke pasar dorang panggil benda lain?

cousin: kat mana pasar tempat jual baju2 tuh?
sandakan people: errr...errr...saya rasa mungkin di sana...tak pun di sana...
cousin: ok2...tempat jual keychain, baju, brg2 cenderahati la...
sandakan people: saya tak tahu la sandakan ini...
cousin: kamu bukan orang sandakan ke?
sandakan people: saya orang sandakan tapi tak biasa jalan2 di sini...

hah???????????????korang pikir la sendiri...tanya plak bukan sorang dua tapi ramai ohhhhhhh!!


lastly orang semenanjung jugak yang bgtau jalannnnn...aku la tengok ada sorang brother nih macam orang kita jerk...aku tegur la...memang dia la yang bgtau jalan...

kat pasar nih ada 2 tingkat kot tak silap aku...tingkat bawah barang2 basah macam daging, ayam, ikan bilis segala jenis tuh la...tingkat atas pulak barang2 cenderahati...


tapiii satu jerk yang aku respect orang sandakan nih, dorang amat berbudi bahasa...cakap pun elok2 jer...aku tanya kotak nak bungkus barang2 aku, semua datang nak tolong...

cuma kalau part ko tanya jalan, memang fail la...

haaa, aku jugak nak mintak ampun maap sebab tak dapat bagi fridge magnet kat semua readers...seriusly aku hanya beli 3 fridge magnet sahaja termasuk aku nyer sekali...ate fridge magnet dia mahal menggila weiiii...

keychain dia memang murah tapi keychain tue aku budget untuk dak2 classmate aku...yela, ramai classmate aku g memana bagi buah tangan kat aku, so aku kena la bagi buah tangan kat dorang jugakkk...hihihi

mintak maap sesangat yerr...pasni kalau ada trip lagik, aku nak bagi fridge magnet kat u ols plak...mayb suro korang teka2 ke...takpun top commentator ke...tuh aku akan pikir kemudian...


ehh pasal shopping tak abis lagikkk...pastu yang buat aku kecewa, t'shirt sandakan pun tak dokkkk...t'shirt sabah memang berlambak tapi yang tulis sandakan tuh yang tak ada...

dorang cakap bulan 2 baru sampai...sebab sekarang tengah dok printing baju...sebab tuh la fridge magnet dia pun mahal...sebab barang2 tuh datang dari Kota Kinabalu...

dah abis shopping, kitorang singgah pasar malam tepi jalannnn...

cousin: bang, nape makanan nih kaler oren?
brother: sebab letak madu...

apakah??


dah abis pasar malam, masuk giant sandakan pulakkk...

apa motip ntah masuk giant...sebab masa nih hari masih siang...

huiii ko penah tengok ikan bermata besar??sape suka korek makan mata ikan nih heaven laaaa...hakhakhak



dan ini dinamakan mangga ikan...macam kelakar pulak...


dah puas berjalan, kitorang lepak2 di sebuah kedai makan...

aku tengok rata2 kedai makan kat sandakan nih ada memacam jenis air...macam tempat kita ada teh o ais sajork kan...tak pun ada teh o ais laici...tapi kat sandakan ada teh o ais tembikai, teh o ais mangga, teh o ais durian, teh o ais jambu...

aiseyyy, aku lupe plak nak merasa air2 tuhhh...


pastu lepak kedai ice cream pulakkk...hakhakhak

makan ice cream sambil tengok2 orang adalah nikmatttttttt...


dah agak2 lewat malam, baru balik tempat beraduuuu...hahahaha

ha masa nih baru lah nampak muka melayu...aku tak tahu la motip dorang kat sandakan nih...tapi macam besttt jerk...group dorang nih ada la 6,7 orang...pompuan semua okeyyyy...

nampak kan perempuan2 bertudung itu??aku rasa dorang muda lagik dari aku...cousin aku plak cakap macam orang2 lepas SPM...yang pasti memang dorang orang semenanjung marrr...


singgah area lobby hotel plus tempat makan nie pun sebab nak berinternet...

tuh haaa gigih cousin aku dok bukak facebook...


gadis ini pulak gigih berblogging...auwwwww!hahahaha

mahal dowh pakai internet nih...1/2 jam 5 henggetttt...

tapi takpe lahhhh...demi kojah.blogspot ku sayanggggggg...


againnn menikmati makan malam di atas katil...hahahaha

oiiii, murah kot ikan cencaru besar gedabak tuh...sekor RM4...memasing nak amik sekor konon2 nak ratah sekalik...alih2 tak abissss...

ikan nih kitorang beli kat pasar malam tepi jalan tue la...okeyyy, bab makanan kat sini memang murah...bab shopping yang mahal...

next, proboscis monkeyyyyyyy...ala, monyet yang hidung besar tuhhhh...


8 comments:

atty's said...

besh ..bila tgk gambar2 kojah kat sandakan nie ..dpt tgk gambar pun jadik lah ..

DeVoTeD LiLy said...

laponye masok blog sis ni..
bnyak nar makanan..
hahaha

nURmALa mAZLan said...

akak cam nampak roti cheese je tu.. nak jugak`

sueanne said...

byk gak benda pelik2x kt situ ek..heheh..

tgk gmbar n cerita dari kojah ni, best sgt..boleh gak akk berangan akk dh g sane gak..hehehe

sue said...

wah bestnyer.. x penah spi cini lagi...btw sila jengah shopping online kat sini..
http://stylodboutique.blogspot.com/

kojah said...

dear atty,
pegi jgn xpegi kak...huhu

dear devoted,
hahahaha

dear nurmala,
meh somban kak...sy banje =P

dear sueanne,
byk kak...ada masa akak g la...bestttt

dear sue,
mmg best sgt2 kak...free2 akak g la...hihi

Dee said...

jah..masjid sandakan mcm masjid kt labuan kan..pesen lebih kurang..lg satu..gambar ko kt atas padang rumput tu cantik..

ikan mata besar tu bukan ikan uji rashid ke? ada org utara panggil gitu..

kojah said...

a'ah macam kat labuan kan kak...hurm bg sy gambar kat rumput tue pun cantik...ada lagik gambar lain tp satu nie je lah saya taruk...

ikan mata besar tuh sy xtau la kak...sy pestime tgk...sape ske mkn mata ikan syiokkk la...haha

Page number