My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Monday, January 18, 2010

Sandakan part 2...Gua Gomantong n Sungai Kinabatangan!!

opsss...aku ada benda yang aku termiss nak citer laaaa....

yang aku benti makan tengah jalan tuh bukan dalam spital tau...memang memula plan nak makan dalam spital, alih2 ternampak kedai makannnn...so apa lagikkk...harus la singgah...

serius aku rasa bab yang murah kat sandakan pun makanan sajork...yang lain mahal sungguh...even fridge magnet pun mahal weiiiiiiii!

haaa ko nak tahu berapa hengget aku makan tuh?rm4 sahaja plus ayam, sayur n udangggg...udang dah la udang yang hok jenis besar tuh...bukan yang kecik2 semut tuuuuuu...

ciap aku ngan cousin aku tapau makanan takut2 tak jumpa kedai makan...hahahahaha udang besar pun kitorang tapau gak...murah kottttt...7 ketul udang rm3...


dah alang2 nak g sungai kinabatangan, kitorang singgah gua gomantong duluuuuu...

dia jalan yang sama ko nak g sungai kinabatangan tauuu...amik jalan menghala ke Sukau...confirm sampai nyer lahhhh...ate kami ikot signboard ajeeee...

ehhh, ada jugak tanya orang...yela, merantau negeri orang mana tahu tempat kannnn...


ada la dalam 2 jam dari sandakan ke gua gomantong nihhh...jalan tak payah cakap la...memang kiri kanan kelapa sawit...depan belakang lori kelapa sawit...


jalan nak masuk gua...

eeee, seriau plak aku rasa...dah la 2 orang pompuan jerk...huhu


sebelum masuk gua, kita bayar duluuuu...

sorang dewasa rm5...camera pulak 30 hengget tak silap aku...kitorang bayar untuk 1 camera sudahhh biarpun di tangan kami ada 2 camera...huhu

tapiiii menyesal oh aku bayar...bukan ada orang pantau punnnn...macam kat sepilok tuh ada la jugak orang pantau tapi kat gua nih nan adoooooo...


sini tak ramai orang...ada la nampak 2, 3 orang pelancong jerk...muka2 mat saleh tak nampak pulak...katanya dorang datang awal2 pagi...


haaaaaaaaa...ko nampak tak anjing di hujung sanaaaaaaaa??otai gua gomantongggg!

tuh la bagi aku benda yang best tuhhhhh...hahahahahaha

memang pandai giler ah anjing nih...macam body guard kitorang pulak...dia follow je kitorang kat belakang...


kan aku dah kata...kitorang benti amik gambar, dia pun sibukkk gak nak benti...kalau kitorang pandang belakang pulak, dia pun buat2 pandang belakang...

hahahahahaha memang kelakar giler lahhhhhhhhhhh...dog, i lap uuuuu!~


yang aku pulak mula2 tuh memang la takutttt...kata anjing weiiiiiiiii!

kojah: Dah, nape anjing nih ikot2 kita...takut laaaaaa
cousin: Dah rasa dia anjing baik la...dia bukan jahat...dia jaga kita...

kojah: wuaaaa, takutttt...kat mana anjing tuh??

cousin: betul2 belakang hang...hang pandang la...

kojah: taknakkkk nanti dia gigittttt...


tapi mula2 je la takutttt...lama2 rasa bestnyerrrrrrr ko wahai anjing...meh ikot aku balik umah meh...ahaks!


jauh gak la kitorang kena berjalan sebelum sampai ke gua...

anjing tuh pulak memang setia betul betul lahhhh...mayb dia tau kot kami hanya berdua...pompuan lak tuh!


dah nak dekat sampai, barulah anjing tuh potong kitorang seolah2 memberitahu hala yang patut kami tuju...

wahhhh, syiokkkk weh ada anjing camtuh =P

tuuuu nampak kan lubang tu?tu la gua gomantonggg...ha sape ingat lagik belajar sejarah dulu2??helloooo, tak kan tak ingat kottttt...gua gomantong nih masa zaman apa ek?

kalau tak silap aku, ada zaman neolitik, mesolitik, paleolitik...haaa lagik apa lagikkk??so gua nih masa zaman apa hekkk?zaman purba kahhh?kehkehkeh


bergambar dulu sebelum masuk ke dalam gua yang gelapppp...


ehhh, memang gelap betul la dalam nih...nama pun gua kan...hihihi


kitorang terjah separuh jalan sajork...ate memasing takut kotttt...

tapiiii cousin aku tak takut rasanya cuma dia tak tahan ngan bau2 dalam gua nieeee...

bau dia memang semacam ah...mana tak berbau nya...lipas, taik burung, cicak semuanya adoooooo...



ajaib sungguh la aku rasa gua nih...mula2 aku masuk aku macam terkedu...Ya Allah, besarnyaaaaaaa...tingginya gua nihhhhhhh...


setiap penjuru ada orang yang menjaga...ada 3 penjuru semuanya...

memula masuk gua nih, memang aku rasa dug dag dug dag semacam...lagik2 bila aku ternampak ada orang kat pondok nih...

siap dorang pasang lagu kotttt...tapi dalam dok pasang2 lagu tuh, rasa cuak gak...hukhukhuk

kojah: bang, malam2 pun tido sini ka?
bro: ya, tido sini...

kojah: tak takut ke?dah berapa lama tidur sini?

bro: tak takut la...dah biasa...lagipun mau jaga sarang burung...sudah bertahun tidur sini...
kojah: abis tuh makan apa bang?
bro: tuh ada rumah2 di luar tuh...mereka itu yang masak...

kojah: oOoOoOo


dorang macam bekerja kat siniiii...anak bini pun kena tinggal tau...anak bini dorang semua dok kat bandar...even tukang masak pun lelaki...


kalau la ada lelaki yang follow, harus aku tarik terjah sampai ke dalammmmmmm...

punyalah takuttt...padahal dorang tuh tak kacau kitorang pun...cuma aku nih rasa berdebar lain macam...hohoho


batu2 di dalam gua...


nampak kan hujung sana ada rumah panjang?itulah tempat pekerja2 dorang tinggal...


sarang burung layang2...1 kg 4000 tuuuuuu...

next, kitorang meneruskan perjalanan ke sungai kinabatangan...yeahhhhhhh!dekat jerk sungai nih dari gua gomantong nieeee...ada la dalam 1/2 jam...

tapi kalau ko straight dari bandar sandakan, memang 2 jam setengah la nak sampai sini...hurmmm minyak jangan lupa di isi donggg!


sebenarnya kitorang tak tahu kat mana exactly tempat untuk kitorang naik boat...so kitorang main terjah sajeee...

cousin: bang, sini ke naik boat kalau nak tengok binatang2 tuh?
bro: haaa sini pun boleh...jap saya tanya tuan rumah tuh...


2 minute later...

bro: okeyh2...tuan rumah tuh boleh bawakkk...


keropok amplang yang dibeli di tengah jalan tidak dilupakannnn...

aku ingat buleh la bagi makanan kat binatang2 tuhhh...sebab tue aku bawak amplang tuh...alih2 tak bulehhh...


driver boat yang sangat2 baikkk...kalau kitorang nak benti lama2 pun dia layan ajeeeee...

ateee sorang kena bayar 40 hengget...


nie la tempat naik boat yang sebenar benarnya...aku tak tahu la pulak harga kat sini berapa dia charge...orang kampung kat ctu cakap seratus hengget...tapi seratus hengget tuh untuk sorang atau 1 boat aku pun tak tahuuuu...


bestttt...dalam boat nih hanya aku ngan cousin aku sajork...tak payah nak sempit2 nak mat saleh lain...yuhuuuuu!


tup tap tup tap, sampai tempat gajah nieeee...tapi jauh oh dari tempat aku naik boat tuh...pergi balik ada la 2 jam kitorang atas boat nih...


driver boat: kamu tak pernah tengok gajah ke?
kojah: errr, tak pernah bang...
cousin: (sambil bisik, yo la tuhhhh!)

hahahaha macam nie lah caranya...ko buat jakun2 ckit macam tak penah tengok gajah barulah driver boat tuh sungguh2 nak bawak tengokkk =P


nie gambar yang aku paling suka sangat sangatttt...

masa nih aku ngan cousin aku ngah posing amik gambar, tetibe mat saleh tuh offer nak amik gambar kami...apa lagikkk kan, harus la happy nokssss!

idea posing camnih pun mat saleh tuh yang bagi idea...good job mat saleh!~


tue haa mat saleh yang amik gambar kami...yang baju coklat ngan hijau tueeee...

kat sini tak payah cakap la...mat saleh sesadoooooo...aku ngan cousin aku je kot muka melayu...


gajah2 nih baik baik semuanya...dia tak kacau orang punnn...lagipun gajah2 nih dilindungi dari perhilitan sabah ke apa ke benda ntah...

kalau korang datang time maghrib pulak, ko dapat tengok gajah2 tue mandiii...tapi tak kan la kitorang nak tunggu maghrib kot...ateee perjalanan balik kami masih jauhhh...dah la sabah nie cepat gelap...kol 6 lebih dah nak gelap dah...


cakap pasal sungai kinabatangan, sungai nie merupakan sungai yang kedua terpanjang di malaysiaaaa...

sungai pertama terpanjang adalah sungai rajang di sarawak sana...


selain gajah, macam2 lagik binatang lain ko boleh tengok kat sungai nih...buaya besar2 pun adoooo...

tuh ha kalau ko nampak, ada buaya kaler kuning...


probiscic monkey iaitu monyet hidung besar pun adaaa...tapi kitorang tak excited la nak amik gambar monyet tuh...ate ada lagik tempat yang khusus yang kitorang buleh terjah pasnie...

selain tuee, ada jugak burung kenyalang, orang utan hurmmm lagik apa ek?aku lupeeee la...ate gambar2 tuh semua ada dalam camera cousin aku...camera aku pulak dah kong la masa nih...

ok, nextttttttttt~


6 comments:

rasp said...

bestnya trip nie....
leh masuk dlm list lah...

Dee said...

bestnya kojah..nti akak nk gi gak ar sandakan..tp kan..sib baik ko gi awal..skrg sandakan tgh banjir..sg kinabatangan tu melimpah kan..huhuhu..

milimilo said...

woah,bestnye masok gua..eh eh apesal gmbr dgn anjing tu kne sensored..hehe

kojah said...

dear rasp,
best sangat sangatttt kak...pegi lah...hihi

dear dee,
tuh la kak...sana tgh banjir kak...pg kak jgn xpegi...pasnie sy ingt nk g tawau pulakkk...hihi

dear milimilo,
best plus takut masuk gua tuh...anjing gak plg bestttt...haha sensored tuh cekci sket lahh...haha

catz said...

Hi kojah..
interesting!
wah jauh ko manderive ye kojah..
tgk gajah, naik bot bagai..
realy advanterous lah..
eh kojah..ko masuk gua pun kasut baju sedondon ye..hahhaha..nice!

kojah said...

hye kak,
mmg interesting sesgt kak...besttt!a'ah mendrive kak...yela, kang amik driver byk songeh plak kang...hurm masuk gua sedondon?tak ada lah kak...baju kaler grey kasut kaler biru la kak...

Page number