My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Thursday, November 05, 2009

Bacon beef??

alkisahnya ada kawan aku nie g makan burger kat salah satu restaurant yang terkemukaaa...ewahhh!

pastu buleh dikatakan majority kat menu2 kat burger2 tuh ada tulis, 'Bacon beef burger'...

apa maknanya tue u olssssss??

adakah halal, adakah tidak halal???


8 comments:

eddie dewanaga said...

dulu, bacon ni daging salai yg bergaram guna daging babi...

sekarang dah banyak fast food guna daging lembu (yang halal) demi menjaga sensitiviti muslim seluruh dunia.

terutamanya macam Burger King, A&W, Carl's Jr,.

Kaseh said...

ermm kalau kat US tuh setahu akak bacon mmg non halal sebab biasanya pork tapi ada jugak yg guna beef...kalau dah restoran tuh ada halal sign insyaALLAH dia guna halal beef.. kena yakin jgn was2 sudah..kalau da was2 yg halal nati jadi haram.. :)

♥sAzALOvEwAN♥ said...

uisk!!!
bahaya tu!!
xhalal lah..
bacon tu kan "babi"
klu bukak kamus, dia tulis "daging babi yg di salai"
so, harap berjaga2 lah..
klu da mkn, klu xtaw xper..
sbb kwn2 kta pon pernah termakan!!
tp rituh xtaw lagi!!sekarang da taw!!
hUu

atty's said...

bacon tu kan .babi..huhhuuhuh..

lily lotus said...

erkk..mcm tak jer bunyinya

Pocket said...

bacon patutnya pork yg dihiris nipis ngan lemak still intact, goreng sampai crispy or liat liat gitu,

tp jangan salah paham plak..
bacon kat malaysia mungkin dah diubah ke beef bacon. samo cam turkey ham lah kan..
beef bacon pun gitu lah..rupanya?
sikit jgak dlm post pocket dedulu,
kalau pocket ingat, akan diupdate komen disini,

tanya ker tak bacon tu bacon aper?
bab ker beef?

sueanne said...

first time dgr bacon beef burger ni..
owh camtu ye..heee..

kojah said...

dear eddie dewanaga,
owhh daging lembu la ek?tapi nape pakai word bacon?bacon kn daging babi...

dear kaseh,
betol2 kak...yakin yg pasti...hihi

dear sazalovewan,
tuela sbb bacon tue la kwn aku rasa was2 nk makan...tp dia mkn gak akhirnya...hoho

dear atty,
tue la kak...klu daging lembu jgn la tulis bacon kan...

dear lily,
hihi sy pn xsure kak...

dear pocket,
tp bro, nape nk kne ada gak word bacon?bacon kn maksudnya babi...buat org konpius plak...hihi xtny bacon tue apa cuma dia kata halal...

dear sueanne,
sy pun 1st tyme jugeee...hihi

Page number