My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Tuesday, October 05, 2010

Bandung part 1~

Pertama-pertama sekali SYABAS sekali lagik kepada jabatan imigresen malaysia di atas ke-zass-kan tugas mereka dalam menyiapkan pasport dalam masa sejammmm!

yeeee sejam wehhhh!mana aku tak teruja kan...kalau dulu ada la dalam masa sebulan kottttt...eh ke berapa lama eh kalau nak siap pasport zaman dahulu kala??

kalau la ikot cara dulu, memang confirm aku hanya mampu ternganga mulut luas2 sajork...HAHA


disebabkan kebijaksanaan abah aku yang tersayang, aku hanya membayar pasport yang berharga seratus hengget sahaja di mana kegunaannya adalah selama 2 tahun...

cube u ols kira sikitttt =P bayar seratus hengget untuk 2 tahun dengan bayar tiga ratus hengget untuk 5 tahun??

yang mana lagik menjimatkan???


disebabkan pergi dengan kawan-kawan, haruslah parents aku menjejaki dan menghantar aku sampai ke airport sana...

mOtip?mahu melihat dengan siapa anaknya terbang...see bijak kan parents saya?


ohhh ya, pemergian aku ke bandung ini adalah selama 5 hari 4 malammmm...

eee, kalau ikotkan hati aku, memang aku nakkkkk sangat menjejakkan kaki ke jakarta sana tapiiii disebabkan pesanan yang berulang kali dari ayahanda tercinta, anakmu turuti jua...eceh!

mana taknya kan, aku tak pernah sampai jakarta yeeeee...bandung nie second time...pestime dengan family tercinta dahulu kala zaman purba...hihihi


owhhh lcct sudah maju setapakkkk...eh ke aku yang dah lama tak fly2 oversea?huhuhuhu


Kalau korang amik ticket flight, aku nasihatkan korang amik sekali ngan luggage dengan makanan dalam flighttttt...

ok mula-mula aku cakap pasal luggage dulu yeeee...luggage nie satu hal yang ko kena amik kiraaaaaaaa...masa pergi tak kisah la ko nak amik luggage ke tak kan...sebab sudah tentu la barang2 ko tak banyak tapi make sure bila ko balik nanti, luggage itu sudah diambil kira...kalau tak, jangan harap la dorang nak charge murah2 kat korang kalau beg2 shopping korang dah terlebih berat...huhuhu

contohnya cenggini yeeee...masa balik ko amik luggage untuk 15kg sajork tetibe papppp berat ko 20kg...tersedak2 la korang check purse @ wallet memasing untuk membayarrrrr...ada cousin aku arituh berat beg dia terlebih berapa kg ntah tetibe 'cik, jumlahnya adalah 540'...tak ke terberak ko kat situ jugak?HAHAHAHAHA

eh korang maybe tak terberak kottt...tue aku cakap bagik orang2 yang seperti haku...


pastuh kalau masa ko pergi ko tak nak amik luggage macam aku pun okkkk...kira ko pegang tangan je lah...tapi make sure beg yang korang pegang tuh tak melebihi 7kilogram...tapi awassss ye...janganlah mentang2 beg trolley ko belah kanan 3kg, beg trolley ko belah kiri 3kg, ko senang2 nak usung sekaliiii...ko akan disoal siasat nanti...

ada ke salah sorang kawan aku masa nih bawak beg trolley kiri kanan?haaaaaaaa kan dah kena =P aku cakap takmo dengar...dah kena soal siasat...tue pun nasib baik lepas...

botol air, syampu yang besar-besar, pencuci muka yang besar-besar pun akan dirampas kalau korang bawak...kawan aku ada jugak yang kenaaaaa...hihihi eh kalau fly domestik tak seketat nie kotttt...nie international dengan flight air asia yeeee...mana tahu MAS tetibe rules dia gajah pun boleh bawak kalau korang nak usung sama...aku dah lama tak naik MAS yerk...


bab makanan pulak, aku prefer kat orang yang tak dapat menahan nafsu seperti aku...hahaha ntahla naik flight jerk nak makanan padahal kat umah dah melantak sakan nih...

cuma yang bestnya kalau ko booking online sekali ngan masa ko beli tiket tuh, harganya lagik murah dan akan dilayan terlebih dahulu...kiranya orang lain kena tunggu turn tapi korang mula-mula sekali yang melantak!

kan best tuh bila orang dok jeling2 pandang makanan korang...muahahahaha


bila ko dah ada dalam flight, steward (takmo sebut stewardess) akan bagik satu borang kat korang...so borang tu ko kena declare kat mana ko tinggal, berapa lama ko nak tinggal kat indon nanti...ala soklan2 cepumas gituuu...ko jawab jeeee...tapiiiii borang yang ko tulis tuh ko kena simpan sampailah ko balik nanti...ini PENTING YEEEEEEEEEEE!!kalau ko ilangkan, tak balik la ko kat mesia nanti...

eh borang nie kalau ko fly g oversea yeeee...kalau fly g penang ke, kelantan ke, steward tak kan gatal2 suro ko isi borang nie...


haaaaaa aku nak cakap lagik masa ko nak beli tiket flight tuh ko boleh pilih sama ada ko nak amik insurans ke takkk...kalau korang tanya aku, jawapan aku tidak sama sekali...

alaaaa, kalau nak mati tu mati jugak kotttt...hihi sebab bagik aku insurans itu bakal mengurangkan savings aku di dalam account...yelaaa daripada elok tiket pergi balik ko seratus lebih, pappp amik insurans jadik 2 ratus lebihhh...kan tak best tuh!hahahaha


sebenar-benarnya 3 ari sebelum berangkat baruuuulah aku buat keputusan mau pergi...mana taknya weiii...jap kawan aku nih takmo pi, jap orang nie ada hal, jap orang nih nak g buat tarian, haaaa macam2 masalah...itulah yang pasport terkejar-kejar tuh...

akhirnya last minute beberapa jam sebelum pergi, aku buat research semuaaaaaaa tempat!fuhhh, nasib baik sempat okeyyyy...tue pun pung pang message orang nih, tutt tuttt kol orang sana...


walaupun baru 6 lebih petang tapiiii dah gelap gulita ohhh...haaaaa lupe pulak aku nak bagitau yang flight aku delayed...alah, biasalah delay2 nih...takmo complaint2 yeeee...nak sharp on time g naik MAS...hikhikhik

fyi, waktu jam indonesia cepat sejam dari jam kita...


malam pertama kitorang menginap di wisma nova...satu malam dalam 135 ribu rupiah...ok take note ye kawan-kawan...100 ribu rupiah bersamaan dengan 35 henggetttt...so pandailah2 u ols lah nak buat darab silang ke, darab teka ke, darab segi tiga ke...hikhikhik

100 000 rupiah = RM 35!!

manakala (wah ayatttt!) taxi dari airport ke wisma nova adalah 40 ribu rupiah...


bila dah letak2 barang kat bilik, mari kita memulakan sesi window shoppingggg!!

ya ampunnn, jalan2 dorang lecak giler punya lahhh...so kalau u ols g bandung jangan pakai baju cantik2 mahal2 yeeee...kang tak pasal-pasal dok lelama dalam bilik air nak menonyoh satu hal...


mahalnya makan kat bandungggg...main puluh-puluh ribu ;P


ada satuuuuu benda yang aku respek tang kedai nie...pekerja dia ramai yang amattttt!

tukang bawak makanan orang lain, tukang nak letak makanan kat atas meja customer orang lain...kalau kat mesia nie, orang yang sama jugak yang akan letakkan makanan2 korang atas meja...very theeeee...

pastuh bila customer dah balik, berpuluh2 (bukan berpuluh tapi memang ramai) orang kerumun meja tuh nak bersihkan meja tersebutttt...aku macam apakah?kalau 2 orang pun dah cukup kotttt!huhu

eh kedai nie je kot yang cenggitu...bagussssssss!!kedai2 lain aku tak nampak pulak sepanjang aku berada kat bandung nie...


*entry ini menjadik terlalu details kerana kawan-kawan saya yerk~



8 comments:

POSH76 said...

bessnyer pi BANDUNG hehe

~eZmALiZa~ said...

sonok KOJAH pi bandung..ade bwk balik sirap bandung x?? xpon mee bandung ke?? ade tak?? :D

lily lotus said...

tang takleh balik mesia tu yg cuakness dengar tu..hiks

♥♫♥EiRa♥♫♥ said...

bestnya p bandung.. mesti sis banyak shopping ni..hakhak

mekchu said...

wah... byk btol info kat sini.. tengkiu.. jalan sakan ehhh.. mana entry lain??

kojah said...

dear posh,
mmg best kak...akak confirm boleh pergiii...

dear ezmaliza,
bnda2 tu semua xda yangg...tuh yg selalu mkn nasik padang sajork beserta air avocado...haha

dear lily,
hihi mmg cuak kak...tp klu simpan elok2 tak ada lah cuak kannn...

dear eira,
shopping sampai matiiii...sedar2 duwet abis...huhu

dear mekchu,
hihi jln mmg sakan kak...duwet jerk xberapa nk sakan...entry lain lmbt2 ckit...

♥♫♥EiRa♥♫♥ said...

kojah:hehe..
x pa sis..bila lg nak shopping kan.haha

kojah said...

tuhla...kne carik duwet balikkk...hihi

Page number