My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Wednesday, April 14, 2010

To makcik di medan ikan bakar Bellamy belakang istana, belajar cara2 communicate dengan customer yerk...

hurm sanggup okkk semalam punya citer arini aku kuar tros...citer yang aku g PD last week pun lom kuar lagik...takpe2, semangat citer pasal nie lagik penting...lalalalala


first tyme ok aku nak g makan kat sini...sebelum2 nih aku dah penah dengar dah tempat nie dari kalangan bloggers tapi aku hanya diamkan diri sajork...huhuhu kata tak dok kereta...so macam mana nak pegi...

tapii bila member class aku ajak, apa lagikkk kan...zasss tros la...

kojah: bang, sotong tue berapa harga?
tukang bakar: ada macam2 size...
kojah: saya nak size paling kecik...berapa rm...
tukang bakar: ada 5 ringgit, 6 ringgit, 7 ringgit, 8 ringgit pun ada...
kojah: saya nak yang 5 ringgit la...
tukang bakar: ok...adik g amik nasik dulu...nanti baru datang sini balik...


tapi bila aku datang nak amik sotong ngan ikan aku...

tukang bakar: dik, sotong nie tak masak lagi la...
kojah: lama lagi ke?
tukang bakar: lama lagik...yang kecik bleh la...amik yang kecik nie...saya bagi 2 untuk 5 ringgit...
kojah: okkk...
farizzat: ngan janggut sotong skali...

aku pun amik la sotong yang kecik tuh ngan ikan cencaru untuk aku...ikan keli untuk farizzat...


pas basuh tangan segala...

makcik kerek: bayar asing ke sekali?
kojah: sekali...sotong nie 5 ringgit ye...
makcik kerek: eh, mana boleh!sotong tuh rm12!
farizzat: hah??abg tue cakap 5 hengget...
makcik kerek: ishhh, tak boleh! (ngan muka2 sekali)...makcik jual satu tue 6 ringgit...2 tue 12 ringgit la!
farizzat: makcik, abg tue cakap 5 ringgit la...makcik tak percaya makcik tanya abg tuh...
makcik kerek: dia siapa...makcik yang tentukan harga!(muka kerek lagik)
farizzat: nie bukan sotong besar makcik...nie sotong kecik...
makcik kerek: yelah tahu!
kojah: makcikkkk, ktorg sebenarnya nak amik sotong besar...tapi sotong tue tak masak lagik...abg tue bagik sotong kecik nie 2...
makcik kerek: mana pernah jual sotong 5 ringgit!paling murah 6 ringgit!
kojah: makcik pegi lah tanya abg tuh!

tapi dia still berdiri depan aku...

kojah: takpelah makcik!saya pulang balik sotong nih...(teros mood aku mati masa nih!)


kojah: bang, macam mana nih??tadi abg kata 5 ringgit...makcik tuh kata 12 ringgit!
tukang bakar: makcik mana?
kojah: tuh yang pakai baju hijau tuh...
tukang bakar: owhh makcik tuh memang camtuh...suka charge mahal2...nape adik cakap 5 ringgit?
kojah: kena la cakap...abis tuh nak cakap apa??
tukang bakar: tuhla...blablablabla...(macam nak salahkan akuuuuuuuuuu!!)
kojah: takpelah bang...saya pulang semua tros!jual hape macam nih!blablabla


aku datang balik kat meja makan aku, pastu makcik kerek tuh datang...

makcik kerek: takpe lah...makcik charge 8 ringgit...abg tuh memang macam tuh...perempuan cantik2 dia jual murah2...
kojah: takpe2...saya pulang semua teros...service terok giler...apa layan customer macam nih...selepas nih saya tak kan datang kedai nie lagik...blablabla
makcik kerek: (terus beredar!)

tak kisah la makcik perempuan tue cantik ke buruk ke, yang makcik nak buat muka bagai kenapakah??nak marah2 kenapakah?????

pastu macam nak salahkan kitorang...macam tak percaya plak abang tuh bagik 5 ringgit...huhhhhhhhhhh!!


aku tak rasa pun abang tuh kena marah...sebaliknya dorang semua salahkan aku...kalau abang tue kena marah, tak ada lah gelak2 bagai...


alahaiiii makcik!!kata boss...tak leh ke buat decision sendiri??nak discuss2 ngan pekerja jugak...

pastuh semua staff2 dia pandang pelik kat aku...


nie dorang dok scanning aku dari jauh...

kalau la macam nih korang layan customer korang, sure lingkup nyer business korang tuh...dahla kat sini ada banyak gerai, confirm pasnih aku tak kan jejak dah gerai ko...


tak ada maknanya aku tengah marah2 tuh aku nak makan...teros tak ada selera langsung...kalau ikotkan hati aku, aku nak berambus camtuh jerk...tapi disebabkan kengkawan aku yang lain nak makan, aku berjaya cool down jap...

ehh, pari tuh bukan aku yang amik...tue member aku aka hazree yang amikkan...yang nie pun aku tapau makan kat hostel selepas farizzat makan separuh ikan tue...

yelahhh, kata ikan keli farizzat pun aku pulangkan semula...hukhukhuk sorry ye Jat...

CONCLUSIONNYA, saya bukan tak ada duwet nak bayar rm12 hengget tuh makcik tapi cara makcik bercakap tuh menyakitkan hati...sepatutnya cakap la elok2 ngan ktorang...seolah2 nak salahkan ktorang plak...marah la staff makcik tuh...lagipun kalau makcik seorang taukey yang bagus, makcik akan kira jerk 5 hengget tuh sebab abang tuh dah cakap camtuh ngan ktorang...apalah sangat bagik discount sikit kat ktorang...nampak sangat tamak untung...

nih dah la bahasa kasar, buat2 muka bagai plak...benci giler akuuuuuuuuuuu!!


16 comments:

Kancilbiru said...

camna meniaga ni sorang cakap lain, sorang cakap lain...ish ish..

Sharinginfoz said...

apa lagi lepas ni ban le.. macam2 le, berniaga-berniaga juga, jangan sampai cekit darah sudah le.. lagi satu dah cakaop harga rm5 bagi le harga tu...

Blogging: RM10,000 Sebulan

alamfanacinta said...

dieorg nih mmg kdg2 melampau...mentang2 kedai dh byk customer, buat prangai burok cmtuhhh..mmg patot pn ko bg blk sotong tuh..

POSH76 said...

bagus tindakan u......jgn kasik can....peniaga camni mmg kene ajar...

Dee said...

first time eh kojah? kt bellamy tu mmg mahal..lgpun kedai yg kojah pegi tu..kak dee mmg x suka sgt kt situ..kalo kak dee..kedai yg paling hujung tu..yg belah kanan..dkt jalan mati tu..ha..situ lg sedap, terbaik & tokei pun ramah giler..

kalo nk yg murah sket..pegi makan kt ikan bakar tanglin..pun sedap sangat...lg sedap kalo bwk kak dee sekali..hehehe..

fazemy said...

Ler mahal giler sotong ciput tu. Lain kali bawak sotong sndiri suruh abg tu bakarkan..tgk makcik tu nak charge bape. hehe. Akak slalu gak dgr tempat ni tapi tak pernah smpai pun. Kdg servis buruk camne pun org tetap akn dtg klw makanan dia sedap. Pastu sbb cakap mulut ke mulut pun buat org nak dtg. even makan dia takde la sesedap manapun. Cth:nasi lemak antarabangsa. heh~

Lazyf... said...

mmg xder manners makcik tuh n staff2 beliau...hate this kind of attitude

imah in wonderland said...

alahai..terbantut terus selera yer.. makcik ni kena belajar cara2 utk buat customer service la. dah hilang sorang pelanggan dah.. haih

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

memang sangat kurang ajar kan..klu akak dah memang akak tinggalkan nasi segala bagai kat c2 jugak..ish sabar jerk la...

dextrike said...

perghh, mmg kuanghajar makcik tu..klo akak laa, akak baling da sumer sotong kat muka makcik tu.. grrr..geram aku! penah jgak jd camneih.. tp last2 deowg layan elok je..tp dlm kes kamu,makcik nieh mmg laaa !@!$@#$!#@$..sabar yeh kojah.. g makan kat area bangi.. lg besh.. ;) sabar ta!

haya_yaya said...

kene tagg muka mck ni kt FB..hahahaaa....
samseng gerai...wah gitu..:p

kojah said...

dear kancil,
tuh la, mcm kel**...dh sorg dh kata harga tuh, accept je la...

dear sharinginfoz,
tahu xpe bro...nih mcm nk slhkn sy plak...kononnya mcm sy yg mintak2 discount kt abg tuh...huh!!

dear alamfanacinta,
mmg sakit hati gila babi sy kak...dh la mrh2, buat2 muka plak...ntah pape ntah!

dear posh76,
klu ikotkan hati, lagik trok sy wat kak...tp sbb kenkwn berjaya men cool down kan...huhu

dear dee,
a'ah mmg pestime kak...dh akak xbwk cmne nk g...hahaha xkisah la kak mhl tue cuma part yg sy sakit hati kelakuan makcik tuh...dh abg tuh kata cmtuh xcye lak...mcm nk slhkn sy plak...apa punya bang*** ntah!

dear fazemy,
tahu xpe kak...sotong kecik plak tuh...ada ke nk charge 12 HENGGET!sbr je lah...tp sy xkisah pun klu abg tue awl2 lg dh ckp 12 hengget...nih abg tuh ckp 5 HENGGET!

dear lazyf,
makcik tuh kne blajar byk lg...klu dia say sorry ke hape sejuk la jugak hati nih...nih dari jauh dia dok jeling2 pndang...ngong!

dear imah,
bkn takat xda selera, menggigil2 rasa nk marah...mmg xpenah la jumpa penjual mcm nih...xtolerate ngan customer langsung!

dear purple,
kurang ajar sgt2...klu akak tmpt sy, mmg akak akn mrh gila babi punya...tuhla kak, klu ikotkan sy, mmg sy berambus xnk byr tros...tp sbb pikir kenkawan ada...lgpn ada sorg tue nk mkn...

dear dextrike,
akak nk tahu last2 dorg watpe?pandang buat muka semacam dari jauh kt saya...tuh ha ada gmbr tuh...geram sgt2!

dear haya,
tag jgn xtag...hahahahaha pasni sy nk g gerai yg hujung sekali tuh...kt jln mati tuh...sy siap borak ngan taukey kedai hujung tuh...sporting gilerrrr.....tak mcm makcik kerek nih...pasni xda sape nk dtg gerai ko makcik!

prebetsabu said...

ni kedai no 2 dari mula.. dekat ngn surau tu kan.. melaka ke apa nama dia..

sib baik kitorang tak pernah lak kene camtu..


tapi kdai yg last ujung kat jln mati tu mmg org kata lagi syiok!

kedai yg first skali kat surau tu pun ok..

kojah said...

tuhla yg ujung sekali org kata paling bestttt!!mmg xkn g kedai nie lagik dh...sudah SERIK!hurmm bro selalu mkn sini la ek?

Anonymous said...

every week makan kat area situ...lum pernah lak jumpa sotong RM5. kecik macamana pun takkan dapat rm5. lain kali pergi kedai yang hujung sekali, mmg sedap. makan kat situ jangan kedekut duit. harga mmg kaw2 punya..tapi best dan puas hati.

kojah said...

xtahu la pulak tade sotong rm5...dh abg tuh yg ckp cmtuh...lgpun pestime dtg sini...klu kedekut duwet, tade la sy g mkn kenny rogers semua tue...

Page number