My birThDaY...

Lilypie Next Birthday Ticker

Google

Google
 

Monday, February 16, 2009

HELP ME!!!!!!Peristiwa duka tersebut!

*scroll down for the next entry please*

entry nie kejap je...mayb pasni aku akan letak simpan tmpt lain


mlm tue pas packing segala barang ngan layan cerekarama jap, aku teros tdo. tdo mmg tdo mati betol la.masa tue beg aku aku letak bawah katil tmpt aku tdo.aku bgn pg2, aku tak check la isi beg aku tuh.pastu tros ktorg g makan.masa nak bayar makanan pas aku makan, aku bukak purse aku, tgk2 aikkkkkkkkkkkkkk!!mana RM50 aku??????????????????utk korg phm lagik cerita aku nie, total duwet dalam purse aku RM200. RM200 tue ada 4 keping RM50...ada gak la RM10...aku mmg confirm duwet aku ada 200 sbb malam tue sebelum aku tdo, aku mmg bukak purse aku n tgk jumlah duwet aku.sebenarnya aku mmg berjaga2 dalam hal nie sbb kat langkawi dulu tue pun duwet aku short!tp aku malas nak pikir pjg aku tutup sebelah mata!eh2, aku tutup 2-2 belah mata!

kwn aku lak offer nak bayar makanan aku tuh.ok la, fine la kan.tp nape tetibe dia nak byr??aku pikir, pikir n teros berpikir.so aku decide aku nak pinjam duwet kwn aku.sampai je kat pasar pg, aku teros cakap, eh, kita nak pinjam 50 leh x?terossssssss dia bg ok!tanpa byk bicara!!!pelikk gak aku.tp tak apa.aku akan teros menyiasat.stail aku, aku akan teros berfikir sampai aku temui beberapa bukti yg kukuh.fyi, nie kali ke-3 aku kehilangan duwet n ada kaitan ngan org2 yg terdekat dgn aku.1st case masa aku form 5.si R.tp alhamdulillah, setelah aku soal siasat bagai nak rakkkkkk, aku push2 dia gak bagai nak matiiiiiiiiiii, akhirnya dia ngaku n pulangkan blk duwet aku.2nd case masa aku sem last.si Oyien aka noraini farahiin binti Mat Lampir.amik kau!mmg sah dia yg curik duwet aku tp setelah aku push2 tp tak ngaku gak.aku tak tau nak wat cara mcm mana dah.mmg ati batu!!!!!!aku jenis aku akan siasat segala mak nenek sampai lubang cacing sekalipun.alhamdulillah aku mcm ada sense of humor ckit!aku jenis tny org tue personal face by face, so aku boleh tgk org tu mcm mana.

atas bas, aku teros ckp, kita hilang duwet la, ada nampak tak?dia tny awak letak mana?tercicir kot.tak pun awak selit mana2?...tak ada la, mmg confirm tak ada, kita dah puas carik dah.dia diammmm...that's enough!reaksi muka dia cam takut2 gakkk...

aku siasat n teros siasat.tny org.lg sorg dlm bilik aku tue, kakak dia.cpe tdo plg lmbt?kakak dia ckp kwn aku.aku tak rasa langsung kakak dia yg amik.lgpun bila aku tny kakak dia, reaction muka kakak dia lagik terkejut than kwn aku sendiri!kakak dia lg tny aku memacam soklan berbanding dia!!lgpun kat langkawi dulu duwet aku ada short gak tp tu la, aku tak nak pikir panjang, aku pejam mata!

bukti lain pulak, masa bas mula2 nak gerak dari seremban dia gtau aku dia bawak cikit je duwet.dalam 2,3 ratus je.alih2 masa nak balik nape dia ckp rm400 dia bawak???????pastu dia push2 aku nak balik duwet yg aku pinjam rm50 tuh seolah2 dia tau berapa rm ada dlm purse aku!!!!!kita dah abis duwet la...malasnya nak g keluarkan duwet...awak bila ganti duwet kita...pastu dia tny aku berapa duwet yg aku ada...aku cakap ada beberapa ringgit je nie...padahal seratus lbh gak la aku ada...muka dia cam muka org terkejut!

masa nak mkn tgh ari pun dia mintak duwet ngan aku lagik.ckp tak ada duwet nak mkn!aku plak ckp mmg aku tak ada duwet.aku pun pikir aku tak nak makan.bia sama2 lapa.sanggup oh aku!aku ciap ckp, mintak la ngan akak dia duwet.dia ckp akak dia tak ada duwet gak.betul ke?ke ko mmg nak aku ganti blk duwet ko.aku mmg tak nak ganti blk 50 tuh sbb aku tau tu mmg duwet aku.so bg korg cmne??????

pe aku nak wat ek sekarang????????????pulangkan blk 50 tuh??takpun aku jumpa dia ckp yg aku mmg syak dia pencurik????????aku ketandusan ideaaaaaaaaaaa...HELP MEEEEEEEEEEE!!sedangkan dia la kawan baik aku selama nie...my best friend forever!aku sayangkan hubungan aku ngan kawan2 aku tp nape sanggup dorg wat aku cmnie????fyi, aku dah tak kawan ngan si R n oyien dah.si R aku maafkan n berkawan jap ngan dia pas peristiwa tersebut tp aku rasa tak patutla kalau aku teros berkawan ngan org yg nak tikam belakang aku.kawan aku nie pun kenal family aku semua.mak pak aku pun bg kepercayaan kat dia.nape dia wat cmnie?????????????????????kalau mak pak aku tau, mmg CONFIRM dorg tak bg aku follow g family day nie lagik.aku nak cerita tak kat mak aku ek???kes R mmg mak aku tau sbb aku cerita segalanya.

smlm kawan aku tue bg msg, nnti bank in la duwet kte ek...aku tak reply pun msg tue...perlu ke aku bank in????????????????

22 comments:

eddie dewanaga said...

budak satu bilik yg rembat tu Jah...
bahaya oh...

eddie dewanaga said...
This comment has been removed by the author.
eddie dewanaga said...
This comment has been removed by the author.
mummYaeesh said...

ape bukti kukuh yg kojah ada??
dari cite ni rasanye sume kojah assume jerk..tak baik menuduh..klu bkn dia yg amik mcmana??
mungkin dia bg pinjam duit tu sbb dia kesian nak tlg kojah!

sama gak kes yg oyien tu..ape bukti nye??selamba jerk kojah letak nama penuh + nama bapak sekali!kesian parent dia tak salah!klu betul pun dia yg salah..

so klu weols better pulang balik sbb ekin ckp bagi pinjam so kena la pulang balik, klu tak serupa kojah lak yg curik..yg lain2 tu biar tuhan jerk yg balas!

just my 20cent

DilOt said...

mmm..pulang kan je la kojah....

kalo betul die mencuri..ade pembalasan untuk die nnt..mungkin bkn sekarang..mngkin akan2 dtg...

eya said...

huhu..susah gak kan,nk siasat2 ni..btl ke x dia mencurik. ape kate kojah siasat abeh2san dulu.

[eagle tu kat PD je]

kojah said...

dear eddie,
hurm, bgn2 pg g makan tgk xda?padahal mlm tu tgk ada.tak kan kucing lak yg amik kan?

kojah said...

dear mummYaeesh,
kesian?masa sy mintak nk pinjam duwet tu, sy xgtau lg duwet sy ilang!sy tak assume@tuduh membuta tuli.nie pun pas sy wat selidik semua.kenapa dia tiba2 nak bnje?pastu dia push mtk blk duwet seolah2 dia tau saya ada duwet!saya tdo, bgn nak g mkn tgk duwet xda.xkn kucing plak yg amik?lgpn nie kali ke-2.kat langkawi dulu pun duwet sy short tp sy g pejam mata!pastu kalau kita la kwn baik ilang duwet, mesti kita kelam kabut tny mcm2 kan tp dia tny 2-3 patah soklan je!saya berdepan ngan dia, saya leh rasa semua tue kak.dia bg sy pinjam duwet pun tanpa berkata apa2!padahal sy xgtau dia lg ms tuh.dlm bas nk blk br sy gtau dia.

oyien??oh buktinya bykkkk!tiba2 dia beli baju songket berharga 150 sama nilai ngan duwet sy ilang.sy tny kawan dia.sy tny mcm2.bukan main tuduh je.lgpn kenapa tiba2 dia xnk mkn sama2 ngan sy.seolah2 takut ngan bayang2 sendiri.yg plg penting, nape dia tak nak minum air baca yasin???????pastu masa sem 2, dia curik duwet kwn baik dia dr acc bank kwn dia.mmg kantoi!so pe semua tue??saya main tuduh ke???lgpun saya berdepan ngan dia.kita leh rasa semua2 tue.tiba2 berubah sikap padahal kita tak wat pape pun kat dia!

sama gak cam kes R.mcm nie la.semua org tak cye.tp sy berjaya membuktikannya!!saya dah berdepan benda nie 2 kali dh.so sy tau pe yg sy perlu buat.selidik!bukan main terjah.puas sy fikir, punyala fikir smpai pening!even pengetua sekolah sy dulu jump sy ckp xcye.tp u see la kan?dia pun dh ngaku.sy jumpa face to face, leh nampak reaksi org bersalah mcm mana.klu akak alami, akak tau semua nie.org lain tak dpt rasa apa yg kita rs!tue yg plg penting...

btw, sorry kalau akak terasa ati tp nie la yg nak saya luahkan.yg penting, sebelum tdo tgk ada.bgn tdo nk g mkn, tgk xada...cpe lagik yg amik??????????

kojah said...

dear Dilot,
tQ for the advise...

dear eya,
dah siasat abis2an dh kak.klu tak, tak akan kuar entry nie.nie keputusan muktamad!

Shafie said...

erm..
first shafie rs better kojah cite kt mak awk je..
mintak pendapat dia gak..

n btter tny dia sendiri.
tp cm klaka..sapa nk ngaku kn :p

cuma kalau ikut flow bese bila da pinjam..terpaksa pulang kn..
melainkn awk mmg sure 100% tu duit awk..
tp kalau ade xsure..baik pulang :)
tu pon rs tak best gak.hehe

trust ni mmg susah wo.
bila org da break je..susah n caya da..kalau caya pon ade kurang..

kalau da rs cmtu..baik jauh kn dr diorg je.tp kna pasti kn..
t org tak berslh lak kna :)

kojah said...

saya percaya 100% tue duwet sy!siasat nie, bukan main terjah.puas fikir nie.sampai tak cukup tdo nak demam!

atty's said...

kojah..lepas ni ko tanda semua duit ko..lps tu ko perangkap..tgk ade tk kwn ko amik..

ko csi ..betui2 tau..

mummYaeesh said...

klu kojah rasa da nekad dan 100% percaya tu duit kojah and taknak pulang blk..watpe minta pendapat?
klu da tau masa kat langkawi pun dia curik watpe ikut family day ni lagi?? klu da rasa dia amik, kenapa tak semuka jerk masa mula2 tu?npe kojah lak wat style dia..konon2 pinjam duit pastu buat senyap sbb kojah 100% percaya tu duit kojah!

niat tak menghalalkan cara dik!

CoOkiE MoNSter said...

erm...baik ko kompemkan btul2 dlu...kot2 ko silap teka kangg, xpsal2 duwet tu jdik haram lakk kannn....

watever pon ko doa la kot2 die lembut ati n pulangkan duwet ko ek..

JiEjAh_DeEn said...

bersemuka ngan kawan tuh.
tya dia betul² ..
kalau dia still nafikan better pulangkan balik duit dia.

yg lain² biar masa yg menetukan dik..

nURmALa mAZLan said...

kojah,leh masuk CSI cam gini..terer menyiasat..ekeke~

rillys said...

bab2 duit ni klau ilang mmg sensitip...hmm...tp sis u dah akad kata pinjam...rasanya baik pulangkan...kalau betul dia bersalah biar Tuhan balaskan...yg penting lps ni kena lebih careful...;)

Dee said...

fuyoh..panas ni kojah. Cengginilah kojah..ni cadangan je. Kojah byr balik dulu..adat kita meminjam..kita kena bayar. Lepas tu kojah rekod suma no siri duit kojah..bila dgn dia ar...alah setakat 4-6 keping tu bukan susah sgtkan...so, bila2 yg kojah ada gi trip ngan dia..kalo ilang lg..ckplah nk tgk duit dia..dr situ leh tau ar dia curi ke idak. Tp org yg mencuri ni mmg gitu..dia akan baik ngan kita..bg kita pinjam duit..ko tya dia amik ke..mampus dia nk ngaku. So, ko trylah dulu taktik ni ye..tp bgtau ar kt mak..n hati2 bila dgn dia. Good luck!!

T.O.P.E.X said...

kojah, nyaknyo la ko mu.
mintok mu sabo banyok la deh kojah.

Aien cute said...

susah tol kalau ada kawan macam lagu tu...

Kalau semuka pun grunti tak nak ngaku...

my opinion, better pulangkan duit yang kojah pinjam... sebab kojah kata pinjam! kang tak halal pulak w/pun kojah fikir itu adalah duit kojah.

kalau benar kawan kojah yang amik, terus terang cakap ngan dia duit kojah hilang... pastu cakap yang kojah tak halalkan sapa yang amik duit kojah tu. Pastu cakap ngan dia malam nie nak wat solat biar orang yang curi duit kojah terima pembalasannya.

Ingat orang yang teraniaya doa dia sampai, cuma lambat dan cepat ajer! hari2 doa2 moga terbuka hatinya untuk memulangkan balik duit kojah yang dia curi selama nie...

moga ada keinsafan di hati kawan baik kojah tu... =P

kojah said...

dear all,
tQ so much!!i lap uuuuu...muahssss =)

kucai21 said...

salam... kojah nie duk semban gek eh...
nie kucai...
maybe kenal sgt kot, coz tau2 je la oyien 2...
kucai fhm sgt da die...
klu jmpe mmbe die 10 org, 8 akn ckp die nie pompan jahat...
mmm....
pape pon hope kojah jgn la terlalu marah sgt k....
mmm...
kojah, klu kucai just nak tau hbungan die ngan lan n ngan kamarul dari kojah,
bleh?
coz kucai pon tersekse sgt da......
just nak penguat je tuk tgal kan die...
lepas dari kpm lg menjadi die punye prangai....
tp kucai xpakse k....

Page number